Kako vratiti backup sajta

U gornjem meniju kliknemo na Backup: Videćemo da postoje dva backupa napravljena u razmaku od 7 dana: Recimo da hoćemo da vratimo najsvežiji backup. Stanemo mišem iznad njega i kliknemo “Vrati backup”   Recimo da želimo da vratimo samo sajt i bazu podataka. U tom slučaju: Selektujemo dakle: Web domen Bazu podataka Kliknemo na “vrati..

Read more

Zašto smatramo da je myVesta bezbednija od cPanela

Pre svega treba reći da myVesta nije isto što i Vesta (VestaCP). Naime, myVesta je fork Veste, i ima potpuno nezavistan kod i serversku infrastrukturu. Nastao je iz želje da se postojeća Vesta napravi tako da bude potpuno bezbedna i sigurna za komercijalnu upotrebu. Iza forka stoji Predrag Damnjanović, jedan od zvaničnih developera originalne Veste,..

Read more

Kako dodati poddomen na hosting nalog

Dakle, ulogovali ste se na VestaCP hosting panel (username i password smo vam poslali emailom).   Levo ćete videti zeleni plusić ‘DODAJ DOMEN NA HOSTING‘, kliknite ga.   Unesite adresu poddomena koji dodajete na hosting (recimo da dodajete pod.domen.com), i zatim kliknite na zeleno ‘Dodaj‘ dugme.   Pisaće vam gore ‘Domen pod.domen.com je uspešno dodat.’..

Read more

Preseljenje cPanel naloga na vaš myVesta server

Ulogujte se na cPanel. Kliknite na Backup ikonicu. Zatim: Zatim: Zatim: Zatim: Dok god vidite da je [inprogress] to znači da se backup još generiše. Refrešujte tu stranicu na svakih desetak minuta da proverite da li je završio. Kada završi, dobićete link na tom mestu: Kliknite na link i preuzmite fajl, sačuvajte ga na svoj..

Read more

Preseljenje cPanel naloga na VestaCP panel

Ulogujte se na cPanel. Kliknite na Backup ikonicu. Zatim: Zatim: Zatim: Zatim: Dok god vidite da je [inprogress] to znači da se backup još generiše. Refrešujte tu stranicu na svakih desetak minuta da proverite da li je završio. Kada završi, dobićete link na tom mestu: Kliknite na link i preuzmite fajl, sačuvajte ga na svoj..

Read more

Kako kreirati zaseban FTP nalog za određeni sajt

Ukoliko vam je potreban zaseban FTP nalog za određeni sajt: ulogujete se na hosting panel gore kliknete na WEB stanite mišem iznad domena kome želite da kreirate zaseban FTP nalog kliknite na IZMENI (EDIT) skrolujete skroz dole, do sekcije “Dodatni FTP nalog” (Additional FTP), štiklirajte ga unesite username, possword i email na koji će vam..

Read more

Preseljenje sajta sa jednog servera na drugi

Postupak prebacivanja sajta sa jednog servera na drugi je sledeći: Iskopirate fajlove preuzmete ih sa FTP-a starog hosting servera, uploadujete ih na FTP novog hosting servera Kreirate MySQL bazu na novom hosting serveru Iskopirajte bazu uradite export baze sa starog hosting servera (kroz phpMyAdmin) uradite import baze na novi hosting server (kroz phpMyAdmin) Izmenite config..

Read more

Kako redirektovati jedan sajt na drugi

Da biste redirektovali jedan sajt na drugi, potrebno je da na sajtu sa koga redirektujete postavite .htaccess fajl sledeće sadržine:   RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule (.*) http://drugi-sajt-ka-kome-redirektujete.com/$1 [L,R=301]   Ovaj .htaccess fajl uploadujte na domen sa koga vršite redirekciju (fajl treba uploadovati preko FTP-a ili FileManager-a u njegov /web/domen.com/public_html/ folder). U trećoj liniji umesto..

Read more

Kako dodati sajt na hosting nalog

Kako dodati sajt na hosting nalog   Dakle, ulogovali ste se na VestaCP hosting panel (username i password smo vam poslali emailom).   Prvo ćemo dodati sajt na hosting (ukoliko Vaš hosting paket to dozvoljava, na Vaš hosting nalog možete dodati više sajtova). (Najpre proverite da nije MyCityHosting kompanija već uradila ovaj korak – naime,..

Read more

Kako kreirati MySQL bazu

U gornjem meniju kliknite na ‘DB‘. Zatim na zeleno dugme Dodaj bazu podataka. VestaCP će kreirati MySQL bazu i MySQL username u formatu username_imebaze Na primer, ako vam je korisničko ime hosting naloga test, i ako želite da kreirate bazu ‘wp‘, VestaCP će dakle dodati prefix test_, tako da će na kraju kreirati ‘test_wp‘ bazu…

Read more

Kako podesiti da uvek otvara HTTPS

Kako podesiti da uvek otvara HTTPS Kada se ulogujete na svoj VestaCP panel, u gornjem meniju kliknite na WEB: Stanite mišem iznad svog domena i kliknite IZMENA (Edit):   Otvoriće se forma za izmenu domena. Skrolujte do dela gde piše Proxy podrška (Proxy support). Ukoliko u padajućem meniju vidite force-https, izaberite ga.   Na kraju,..

Read more

Kako promentiti PHP verziju

MyCityHosting vam omogućava da za svaki sajt izaberete PHP verziju koju želite. Postupak je jednostavan.   Ulogujte se u hosting panel. Kliknite u gornjem meniju na WEB.   Stanite mišem iznad svog domena i kliknite IZMENA (Edit): Otvoriće se forma za izmenu domena. Skrolujte do dela gde piše Web template (APACHE2): (ako vam je izabran..

Read more

Uputstvo za promenu šifre email naloga

Uputstvo za promenu šifre email naloga   Dakle, ulogovali ste se na VestaCP hosting panel (username i password smo vam poslali emailom).   Da bismo izmenili šifru nekom email nalogu, najpre, skroz gore (u gornjem meniju) kliknite na ‘MAIL‘.   Stanite mišem iznad svog domena, i pojaviće vam se desno ‘Izlistaj svih N naloga‘.  ..

Read more

Uputstvo za kreiranje email naloga

Uputstvo za kreiranje email naloga   Dakle, ulogovali ste se na VestaCP hosting panel (username i password smo vam poslali emailom).   Da bismo kreirali novi email nalog, skroz gore (u gornjem meniju) kliknite na ‘MAIL‘. Stanite mišem iznad svog domena, i pojaviće vam se desno ‘Dodaj nalog‘, kliknite ga.   U formi koja će..

Read more

Kako migrirati svoj sajt na HTTPS

Google je u avgustu 2017. poslao cirkularni mail svim vlasnicima sajta u kojem stoji obaveštenje da će, počev od oktobra 2017, Google Chrome praktično početi da “vrišti” ako na sajtu imate bilo kakvo tekstualno polje a sajt se učitava preko HTTP protokola. Savetuje se, naravno, da sajt prebacite na HTTPS protokol. U ovom članku ćemo..

Read more

Kako instalirati SSL na svoj sajt

Članak koji sledi je uputstvo kako da instalirate besplatni LetsEncrypt SSL sertifikat putem VestaCP hosting panela. Važna napomena: LetsEncrypt sertifikat ne možete instalirati ukoliko DNS domena ne pointuje na server na kome pokušavate da instalirate SSL. Kada se ulogujete na svoj VestaCP panel, u gornjem meniju kliknite na WEB: Stanite mišem iznad svog domena i..

Read more

Kako videti PHP errors na VestaCP

Ponekad se desi da neki deo Vašeg sajta iz nekog razloga jednostavno ne radi, ili ne radi kako bi trebalo. To se obično desi kada neki deo sajta (recimo neki plugin) ima grešku u kodu. Da biste saznali šta tačno ne radi i zašto, ispratite sledeće korake.   Kliknite u gornjem meniju na WEB.  ..

Read more

Kako instalirati SSL i migrirati svoj sajt na HTTPS

Google je pre u avgustu 2017. poslao cirkularni mail svim vlasnicima sajta u kojem stoji obaveštenje da će, počev od oktobra 2017, Google Chrome praktično početi da “vrišti” ako na sajtu imate bilo kakvo tekstualno polje a sajt se učitava preko HTTP protokola. Savetuje se, naravno, da sajt prebacite na HTTPS protokol. U ovom članku..

Read more